Kunstnerisk ytringsfrihet

47132550_1959421234142191_4936172670245928960_n

AFK er en gatekunstner som bor i Bergen. Han er anonym og svært få kjenner hans identitet. Det som er spesielt med AFK er at nesten alle hans kunstverk er politisk og har en sterk symbolikk. AFK har drevet med gatekunst i hele sitt liv, men det var først i 2014 verden fikk øynene opp for kunsten hans.

Vi fikk anledning til å spørre gatekunstneren hvorfor han engasjerer seg.

– Hva er grunnen til at du støtter det palestinske folket?

– Jeg var så heldig at jeg vokste opp i en familie som la vekt på hva mennesker gjør fremfor å legge vekt på hvilken gruppeidentiteten de tilhøre. Jeg ble fortalt at for å forstå andre, må jeg forsøke å sette meg selv i deres situasjon. Derfor mener jeg at uansett hva du har blitt fortalt, hva du føler eller tenker om denne konflikten, burde du prøve å lukke øynene litt og forsøke å tenke over hvordan det er å leve under okkupasjon og blokade, sier den anonyme kunstneren AFK.

Videre sier han:

… forestill deg hvordan det er å få huset sitt ødelagt, for så å se noen andre bygge et nytt hus oppå ruinene av ditt hjem.

… forestill deg at du kun har tilgang på akkurat så mye mat, vann og elektrisitet du trenger for å så vidt overleve, mens de som okkuperer landet ditt lever i overflod.

… forestill deg at du vokste opp med å se dine brødre og søstre bli stoppet og plaget av soldater, fengslet eller til og med drept, kun fordi de ytte motstand mot okkupasjonen, mens hele den «siviliserte» verden stod og så på uten å gjøre noe.

– Ville du ha blitt med i motstandskampen?, spør kunstneren.

Selv ser han maktmisbruket og den manglende empatien som utøves av de israelske myndighetene, som et ideologisk episenter for all urettferdigheten vi ser rundt om i verden. Å anerkjenne dette apartheid-systemet er en test i menneskelig selvrespekt, og å stoppe dette er et viktig steg i å skape frihet for alle.

– Dette er grunnen til at jeg støtter det palestinske folket, og deres rett til frihet, avslutter den åpenhjertige gatekunstneren.

Selv om AFK er anonym er kunstneren ikke stille. Han bruker sin ytringsfrihet gjennom kunsten sin og i et fåtall intervju. I et tidligere intervju har han sagt “– To stay quiet would be to let down our fellow human beings.” Det dukker stadig opp kunst av AFK som gjenspeiler utsagnet hans.

Et av hans sterkeste verk, i følge entusiaster, er Listhaug-bildet «Making a Martyr- Helping them where they are», som forestiller tidligere justisminister Sylvi Listhaug (FrP) naken og korsfestet. Bildet er svært omdiskutert.

Selv sier kunstneren at bildet handler om presseetikk og media. Bildet var ment å illustrerer hvordan media og journalister ofte henger seg opp i enkeltsaker slik at vår tids viktigste politiske saker blir overskygget.  I bakgrunnen, på bildet, hadde AFK blant annet skrevet: «Palestine», «Mass surveilence», «Yemen» og «HUNGER». Noen temaer han mener pressen burde vie mye mer av tiden sin på.

AFK har lenge vist sin solidaritet med det palestinske folket. Han har donert kunst til alle tre gatekunstauksjoner – «Aestheticprosthetic», som har blitt arrangert for å støtte Proteseverkstedet. I tillegg har han laget er trykk av kunstverket «Elephant in the Room» i 100 eksemplarer, som han donerte til gatekunstauksjonen. Alle kunstverkene ble solgt, og skaffet proteseverkstedet kr. 350.000,-

Bildet du ser øverst i teksten ble donert til gatekunstauksjonen «Aestheticprosthetic» i år. Det ble auksjonert bort for 150.000,-.

Les mer om kunstneres mange prosjekter og se bilder av hans gatekunst her!

Foto (c) : AFK/Tekst: Aksjonsgruppen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star