Proteseverkstedet

This slideshow requires JavaScript.

Ungdomstrinn

Proteseverkstedet (ALPC) i Gaza har eksistert i over 40 år og er det eneste i sitt slag. I 2010 ga de gratis hjelp til over 2.800 personer. De er en non-profitt, ikke-statlig klinikk som er avhengig av donasjoner for å opprettholde driften. Her jobber ca. 40 ansatte: en ortopedisk kirurg, ortopeditekniker, fysioterapeuter og håndverkere. De samarbeider med Internasjonale Røde Kors (ICRC) som er en upartisk, nøytral og uavhengig organisasjon. Tjenestene deres er gratis for alle som trenger dem.

De ansatte drev tidligere hovedsakelig med vedlikehold av proteser, men med konfliktens eskalering og at Israel ifølge WHO nekter innbyggerne i Gaza å få behandling utenfor grensen, har de måttet spesialisere seg på å lage enkle og funksjonelle proteser selv. I tillegg til å lære pasientene å bevege seg med protesene, får de fysikalsk trening både før og etter protesetilpasningen. Ifølge WHO har de ansatte ikke fått regulært lønn siden juli 2014. Likevel er det stor pågangsmot hos de ansatte, men jobben er vanskelig når det i tillegg mangler det meste: utstyr, materiell, vedlikehold, og ikke minst
strøm bare 4 timer i døgnet. Derfor brukes generatorer, men de er gammel. Det er også behov for flere generatorer, å utvide senteret, lage rullestolrampe og installere heis.
Til sammen fører det til at mange ofre må vente lenge på hjelp.

Farukh (45) er en av dem som er rammet hard av krisen som skapes av blokaden. Han ble truffet av en israelsk rakett på vei hjem fra jobb i 2008, forteller han. Nå har han igjen to beinstumper på syv og 12 centimeter. I halvannet år har han ventet på de nye protesene. Fordi det skal medføre en sikkerhetsrisiko for Israel nektes ALPC å importere enkeltdeler til proteser og støtteutstyr inn til Gaza.

Naveed ser på et par sko på gulvet som han pleide å bruke hver dag. Ingen av dem trengs lenger. Den unge Palestinerens drømmer forsvant den ettermiddagen hjemmet hans ble truffet av israelske droner. Ironisk nok ble også sykehuset han ble fraktet til bombardert mens han var der. “Drømmene er kanskje borte, men ikke viljen”, sier han. Hver morgen våkner han, fast bestemt på å gjenoppta livet sitt og fortsette videre etter å ha mistet begge bena. Han får nå opptrening og proteser ved ALPC, og livet hans har startet igjen. Han føler han har en viss sjanse til å overvinne marerittene fra sommeren 2014 uten egne ben. Livet er ikke enkelt, men hans nye ben gir ham i det miste en sjanse til å lykkes. Naveed vil ofte gjøre ting han pleide å gjøre før han ble ufør, men kan ikke lenger utøve sport og andre aktiviteter han pleide å fryde seg over. Men han er klar til å tilpasse seg, og når han får begge sine proteser og er klar til å gå hjem med dem, vil han plukke opp sine gamle sko og gå med dem.

Jasmin (23) mistet begge bena etter et angrep da hun var 14 år, du skal bli mer kjent med henne senere. Hun får nå proteser og opptrening ved ALPC og livet får en ny sjanse.
ALPC har hundrevis av tilfeller, inkludert barn, som trenger hjelp.

Skjermbilde 2018-11-29 09.50.39

Kilder:

http://www.emro.who.int/images/stories/palestine/documents/WHO-Special-SitRep-on-_Gaza-13th_April.final.pdf?ua=1&ua=1
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/P3BAkz/nektes-helsehjelp-i-israel-jeg-foeler-meg-ydmyket
http://www.who.int/hac/crises/international/wbgs/appeal/who-donor-alert-gaza20-2-2018.pdf?ua=1

Barnetrinn

Proteseverkstedet ALPC i Gaza har eksistert i over 40 år og er det eneste i sitt slag. I 2010 ga de gratis hjelp til over 2.800 personer. De er en non-profitt, ikke-statlig klinikk som er avhengig av gaver og støtte for å opprettholde driften. Her jobber ca. 40 ansatte, noen ortopeder, fysioterapeuter og håndverkere. De samarbeider med Internasjonale Røde Kors (ICRC) som er en upartisk, nøytral og uavhengig organisasjon. Tjenestene deres er gratis for alle som trenger dem.

De ansatte drev tidligere hovedsakelig med vedlikehold av proteser, men da konflikten forverret seg og folk i Gaza nektes å få behandling utenfor grensen, har de måttet spesialisere seg på å lage enkle og praktiske proteser selv. I tillegg til å lære pasientene å bevege seg med protesene, får de fysikalsk trening både før og etter protesetilpasningen. Ifølge WHO har de ansatte ikke fått normalt lønn siden juli 2014. Likevel er det stor pågangsmot hos de ansatte, men jobben er vanskelig når det i tillegg mangler det meste: utstyr, materiell, vedlikehold, og ikke minst strøm bare 4 timer i døgnet. Derfor brukes generatorer, men de er gammel. De har også behov for flere generatorer, å utvide senteret, lage rullestolrampe og installere heis. ALPC får ikke enkelte deler til proteser og utstyr inn til Gaza, med begrunnelsen at det medfører en sikkerhetsrisiko for Israel. Til sammen fører det til at mange ofre må vente lenge på hjelp.

Naveed ser på et par sko på gulvet som han pleide å bruke hver dag. Ingen av dem trengs lenger. Guttens drømmer forsvant den ettermiddagen i 2014 da huset hans ble truffet. Som om ikke det var nok, ble også sykehuset han ble fraktet til bombardert mens han var der. “Drømmene er kanskje borte, men ikke viljen” sier han. Hver morgen våkner han, fast bestemt på å gjenoppta livet sitt og fortsette videre etter å ha mistet begge bena. Han får nå opptrening og proteser ved ALPC, og livet hans har startet igjen. Livet er ikke enkelt, men hans nye ben gir ham i det miste en sjanse til å lykkes. Naveed vil ofte gjøre ting han pleide å gjøre før han ble skadet, men kan ikke lenger utøve sport og andre aktiviteter han pleide å glede seg over. Men han er klar til å ta tak i livet sitt, og når han får begge sine proteser, vil han plukke opp sine gamle sko og gå med dem.

Jasmin (23) mistet begge bena etter et angrep da hun var 14 år, du
skal bli mer kjent med henne senere. Hun får nå proteser og opptrening ved ALPC og livet får en ny sjanse. ALPC har hundrevis av tilfeller, inkludert barn, som trenger hjelp.

Skjermbilde 2018-11-29 09.50.28

Kilder:
http://www.emro.who.int/images/stories/palestine/documents/WHO-Special-SitRep-on-_Gaza-13th_April.final.pdf?ua=1&ua=1
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/P3BAkz/nektes-helsehjelp-i-israel-jeg-foeler-meg-ydmyket
http://www.who.int/hac/crises/international/wbgs/appeal/who-donor-alert-gaza20-2-2018.pdf?ua=1

Skriv ut utskriftsvennlig versjon her!

Foto (c) : Mads Gilbert/Tekst: Aksjonsgruppen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star